Monday, August 16, 2010

38 minutes


Recunosc, se putea si mai bine. Cu o expunere macar dubla, iesea si mai spectaculoasa.
Si mai recunosc ca am fost inspirat sa experimentez, vazand o fotografie facuta de Andrei Zincenco. 140 de minute expunere cumulata. Un vortex de stele. Absolut genial! Pe mine m-a lasat mut... Si mi-a deschis pofta sa mai fac incercari de genul asta.
Ca detalii despre poza mea, pe langa expunere 2300sec, ISO100 si F/2.8, 16mm, evident camera pusa pe trepied, focalizat manual la infinit, mod Bulb, declansare cu telecomanda la 23:50 si inchis obturatorul tot din telecomanda la 00:28. Timpul de procesare in camera a fost aproximativ egal cu expunerea, deci a scris-o pe card la 00:56, cand am putut sa-mi admir "capodopera" :)
Locatia, Poiana Stanei, fix in mijlocul intersectiei drumului spre Pasul Boncuta cu cel spre Cheile Vaii Stanei, la poalele Muntelui Tataru.
De mentionat ca pe creasta acestui munte, se afla Trecatoarea Tabla Butii, unde se mai vad ruinele unei vechi cetati, Cruceberg sau Cetatea Buzaului, atestata documentar inca de prin sec. 13, probabil dupa reconstruirea ei de catre teutoni la ordinul regelui maghiar, punct de vama intre Tara Romaneasca si Transilvania. Tot pe aci se spune ca a trecut si Mihai Viteazu in Transilvania in 1599.
Se pare ca doar cine n-a vrut n-a trecut pe aci, in multele navaliri de care e plina istoria noastra.
Foarte aproape de ruinele cetatii, se afla si Cimitirul Eroilor, ostasi cazuti aici in august 1916, cand locul a fost martor al luptelor cu armata germana.

Cum am ceva timp sa le "developez", revin cu poze de acolo.