Friday, April 15, 2011

Provocare la gandire

Bantuind pe net, dau de un link pus de Cosmin Bumbut pe Facebook. Zic "daca Bumbut l-a considerat important sa-l arate lumii, o fi ceva!" si incep sa citesc...
Si nu mica mi-a fost mirarea sa dau peste o poveste, inca in desfasurare, pe alocuri halucinanta, despre cum inteleg unii oameni sa "respecte" munca fotografilor si drepturile de autor.
Nu voi face un rezumat aici, va las sa cititi povestea direct la sursa, spun doar ca e vorba de site-ul Sky Trip, altfel o idee buna, insa improscata cu maro de felul in care unii dintre cei implicati acolo aleg sa-si promoveze afacerea.
Sau... cum poti ca din pagubit/furat, cu dovezi, sa devii suspectat de masluirea probelor si acuzat ca, prin actiunea ta de a-ti revendica drepturile, aduci atingere imaginii unei companii...

Episodul 1
Episodul 2
Episodul 3
Episodul 4
Episodul 5

...si cred ca va mai urma.

Aste e un caz particular, dar nu singular. Nu demult am dat peste o fotografie a lui Lazar Dinu, inscrisa intr-un concurs de o fatuca, ce sustinea nevinovat ca "am crezut ca e a mea, fiind amestecata printre celelalte din calculatorul meu". Pardon?! Si cate or mai fi in marele ocean al Internetului... Oho!
La modul general vorbind acum, cred ca noi, ca indivizi, ne-am obisnuit sa nu dam importanta cuvenita drepturilor noastre. De multe ori nici nu le stim! Sau, daca le stim si avem si confirmarea certa ca ne-au fost incalcate, ridicam din umeri a neputinta, spunem "asta este" si mergem mai departe ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, ca si cum asta ar fi normal sa se intample.
Nu e bine! In felul asta nu se va intampla nimic pozitiv in tara asta!
Lipsa noastra de reactie da apa la moara hotilor, care o duc si o vor duce bine in continuare... De sus pana jos... Sau invers.