Monday, January 2, 2017

Cenusa-n cap

Am cam cam neglijat pagina asta in ultima vreme, din varii motive, dar mi-am propus sa o readuc la viata, impreuna cu un nou site pe domeniul pomeanu.ro.
Treaba a inceput si, pana vor fi gata, las aci niste impresii de calatorie, niste ganduri ce mi-au trecut prin cap la o iesire in Dobrogea.
Cateva poze la final: ultima din 2016 si primele din 2017, la Pietrele Mariei.

- În Romania, ca să fie respectată, linia continuă trebuie să aibă 48 cm. Înălțime.
- Șoferii de Skoda și BMW sunt nemuritori. Se vede după cum conduc.
- Șoferii cu numere de AB sunt la fel peste tot, nu doar în județul lor.
- Sub nici o formă nu cobori din mașină în localitatea prin care mergi cu 10-20 km/h peste limita legală și ești depășit cu viteze de-ți dau senzația că stai pe loc. Noaptea. E doar o senzație! Rămâi calm la volan, te concentrezi la drum și... numeri crucile de pe margine.
- Taximetriștii sunt regii șoselelor. În orice colț al țării, de oriunde ar fi ei.
- În Brăila, dacă nu treci cu mașina pe șine prin stația de tramvai, nu ești din zonă. Benzile normale sunt pentru vizitatori.
- Dacă ai noroc, prețurile carburanților scad după noaptea de an nou. Păi... să fie an nou în fiecare noapte. Numa' zic.
- Prețurile carburanților cresc pe măsură ce te apropii de orașe și municipii. De capitale. De județ ori de țară, mai ales. Ori în funcție de lățimea drumului. În restul țării, prețurile își văd de lungul nasului.
- Bălăurelile pe nepregătite sunt cel puțin la fel de faine ca cele pe care le plănuiești câteva luni. N-ai un plan de care sa te ții, te duci unde și când îți vine. Și cu cine îl ține.
- În pădure nu poți plăti cu cardul și primul bancomat e la 69 km distanță. Vulpea nu dă bon fiscal. Firea-i a naibii pentru toate astea.
- Maneaua e un gen muzical menit să răzbească în timp dar, mai ales, în spațiu. Dacă spațiul e o vale, răzbește până departe.
- Iarna nu-i ca vara. Truisme de la clasici în viață. Checked. Din nou.
- Ceaiul și cafeaua se pot încălzi și pe motor. Mai ales dacă ai uitat să-ți iei un primus cu tine. Ar merge și la eșapament, dar nu e indicat. Că-i schimbă gustul.
- Se doarme binișor în Freelander, iarna. Dacă ai două pături groase să pui sub tine și un sac de dormit bun. Și dacă reziști mult timp cu genunchii la gură.
- Se văd fain stelele când stai "întins" pe spate în Freelander. Până îngheață geamurile. Pe dinăuntru.
- Să vezi ce minuni împotriva frigului și somnului face adrenalina! Mai ales atunci când realizezi că, dacă mai stai o secundă în căldura sacului de dormit, ratezi lumina aia faină de la răsărit. Pentru că nu ți-ai pus nici ceasul să sune, evident. Like a bo$$!
- Gheața pe iarbă e... tot gheață, chiar dacă mașina e 4x4. Valabil și pe șosea.
- Fizica e una singură și nu ține cont de modelul mașinii. Toate zboară la fel de repede în decor. Poate unele mai grațios decât altele.
- Fotografia de peisaj și natură presupune asceză și rugăciune. Suporți durerile date de pietricelele pe care te-ai așezat în genunchi, ca să găsești unghiul "acela" de nu l-a mai văzut nimeni înaintea ta și e vizibil doar acolo, în acel loc. După care te rogi să nu-ți rupă pantalonii și, eventual, să nu te rănească prea tare, ca să poți căuta un alt unghi d'ăla și la 13 cm mai încolo. Și tot așa, din zi în seară, din iarnă-n vară.
- Fotografia bună se face cu aparate bune. Cele mai bune aparate sunt cele pe care le ai la tine. Încă un truism.
- În fotografie, problema este întotdeauna între vizor si ceafă, nu în altă parte. Da da, în locul ăla gol.
- Ca să faci poze bune, trebuie să îndeplinești două condiții: să fii acolo și să-ți cunoști aparatura. Altfel... stai pe Facebook și citești ce aberez eu p'aci. Așa devii un guru al Internetului, care le știe pe toate, dar n-a aplicat niciuna dintre învățăturile acumulate.
- Ah, am uitat toate frontalele acasă. Așa se întâmplă când nu faci checklist că, vorba aia, le știi tu pe toate. Noroc cu lampa telefonului. D-aia el e smart și io nu. Și mai face și fotografii mișto, nu ca mine...










No comments: